Heatnet Vorstbescherming: voorkom vorstschade


Hoe hou je je huis warm??

De komende nachten wordt het uiterst koud met temperaturen tot -13 graden Celsius. Dringend tijd om er alles aan te doen om de warmte binnen te houden.
In deze barre sneeuw- en vriestemperaturen is het nuttig zoveel mogelijk warmte in huis te bewaren. Heatnet geeft 10 tips zodat je optimaal kan besparen op je verwarming en niet aan warmte moet inboeten.

 1. Sluit luiken en gordijnen

  Bij ramen met enkele beglazing is het beter om luiken en gordijnen te sluiten om warmteverlies tegen te gaan. Dat effect is bij dubbele beglazing minder groot. Doe 's avonds de overgordijnen dicht, dan blijft de warmte binnen. Het beste is om de gordijnen ook nog te voeren, zodat de voering de kou die van de ramen komt, tegenhoudt. Tochtstrips kunnen de koude buiten houden.

 2. Maak de verwarming vrij

  De verwarming mag niet bedekt of afgeschermd worden. Daardoor warmt vooral de ruimte tussen het gordijn en het raam op en gaat er veel warmte verloren. Een radiator moet genoeg ruimte hebben om straling af te geven. Radiatoren met centrale verwarming werken op basis van stralingswarmte. Als er een gordijn of bank voor staat, houdt dat de straling en dus de verwarming tegen.

 3. Zet een uur voor het slapengaan de thermostaat lager

  In het laatste uur voor je gaat slapen, mag je de thermostaat gerust al lager zetten. De temperatuur zal wel zakken, maar dat is niet direct merkbaar. De warmte blijft altijd een tijdje hangen. In huizen die gebouwd zijn na 1994, kan het zelfs nog efficiŽnter zijn om het huis 's nachts op dezelfde temperatuur te houden dan om het huis 's ochtends weer warm te stoken. Die huizen zijn zeer goed geÔsoleerd en hebben vaak vloer- of wandverwarming. Uiteraard mag je de verwarming nooit helemaal uitschakelen want dan moet je je huis weer volledig opwarmen.

 4. Programmeer de thermostaat

  Een programmeerbare thermostaat kan je zodanig instellen dat die altijd automatisch naar een lagere temperatuur gaat in de nacht, weer op gang komt voordat je opstaat, zakt als je naar je werk bent en weer stijgt vlak voor je thuis komt. Door de temperatuur tussen 22 uur en 6 uur ís morgens te beperken tot 16 graden in plaats van voortdurend 20 graden te verwarmen, kan je elk jaar zoín 13 procent besparen op brandstof.

 5. Gebruik een luchtbevochtiger in de winter

  In deze koude tijden is de lucht erg droog door de centrale verwarming. Vocht in de lucht creŽert een warmer gevoel bij een lagere temperatuur. Je kan een elektronische luchtbevochtiger kopen of je kan ook gewoon bakjes met water boven de centrale verwarming zetten of speciale bakjes kopen die je aan de verwarming kan hangen.

 6. Stel je boiler lager af

  Het tapwater uit de gasboiler of cv-boiler is vaak 80 graden Celsius of warmer. Als je die iets lager afstelt, bespaart je dat geld. Zet je boiler niet lager dan 65 graden Celsius, want dan krijgt de legionellabacterie de kans zich te vermenigvuldigen in de boiler en de leidingen.

 7. Draai de verwarming uit in ongebruikte kamers

  Wandel eens door je huis en noteer hoe vaak je er tijdens de week vertoeft en welke verwarmingsinspanning je daar tegenover wil plaatsen. Vergeet ook de deuren niet te sluiten van de onverwarmde kamers. Verwarm alleen de noodzakelijke ruimtes. Op die manier kunt u tot wel 8 procent energie per jaar besparen.

 8. Verwarm met een mobiele radiator

  Merk je dat je slechts ťťn kamer intensief gebruikt, overweeg dan om je thermostaat enkele graden lager te zetten en die ene plaats bij te warmen met een bijkomende elektrische radiator.

 9. Gebruik vloerverwarming

  Verwarmingselementen met een grote oppervlakte verwarmen snel en goedkoper. Een groot voordeel van vloerverwarming is dat een ruimte in haar geheel opgewarmd wordt. De gevoelstemperatuur bij vloerverwarming ligt ook hoger dan bij gewone cv-radiatoren. Daardoor kan je de thermostaat lager afstellen en zo besparen op stookkosten. Heb je geen vloerverwarming, dan kunnen sloffen ook soelaas bieden.

 10. Ventileer je huis goed

  Door je huis een kwartiertje te ventileren ruil je vochtige lucht in voor droge buitenlucht. Droge lucht is makkelijker te verwarmen en dat gaat dan ook veel sneller.

Bron: http://netto.tijd.be

Tijd voor vorstbescherming!